• 1400/07/20
دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز

کلستاتوما (Cholesteatoma )

کلستاتوما رشد غیر طبیعی و غیر سرطانی سلول های پوششی سنگفرشی پوست در گوش میانی و فضای سلول های هوایی ماستویید می باشد که به آن توده خوش خیم گوش میانی نیز گفته می شود.

کلستاتوما می تواند مادرزادی یا اکتسابی باشد. کلستاتومای مادرزادی بسیار نادر است اما نوع اکتسابی آن در افراد بزرگسال ناشی از اختلال در عملکرد شیپور استاش، وجود لوله تهویه (Ventilation Tube) در پرده گوش یا سابقه اوتیت مدیا یا عفونت مکرر در دوران کودکی می باشد.

از دیگر نشانه های این بیماری می توان به کاهش شنوایی انتقالی، ترشحات گوش همراه با بوی بد، درد در پشت گوش یا داخل گوش، اوتیت مدیای مداوم، وزوز، سرگیجه و عدم تعادل، احساس پری گوش و ضعف عضلات صورت اشاره نمود.

در معاینات اتوسکوپی این افراد می توان توده سفید رنگی را در جلوی پرده تمپان یا در پشت آن دید .درمان دارویی و آنتی بیوتیک برای کلستاتوما کارامد نیست و نیاز به جراحی زودهنگام دارد .اگر جراحی به تاخیر بیفتد ممکن است علاوه بر موارد ذکر شده، فلج عصب صورتی، عفونت، آبسه مغزی و حتی مننژیت را بهمراه داشته باشد.

این بیماری در صورت پیشرفت ممکن است باعث ساییدگی استوانچه های گوش میانی گردد و در این شرایط انجام یک جراحی دیگر برای ترمیم استوانچه ها ضروری می باشد.