تاریخچه دانشکده

دانشکده علوم توانبخشی شیراز از سال ۱۳۵۶ با نام مدرسه عالی فیزیوتراپی به عنوان بخشی از دانشکده پزشکی با هدف تربیت فیزیوتراپیست به منظور انجام خدمات بهداشتی-درمانی در مراکز دولتی و خصوصی فعالیت خود را آغاز نمود.

در سال ۱۳۶۷ دانشکده توانبخشی بصورت مستقل شروع به فعالیت نمود .

در حال حاضر این دانشکده دارای پنج رشته فیزیوتراپی، کاردرمانی ، گفتار درمانی ، شنوایی شناسی و اورتز و پروتز می باشد که از این بین ، رشته فیزیوتراپی دارای هر سه مقطع کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکترا و رشته گفتار درمانی دارای دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد می باشد.

ساختمان دانشکده علوم توانبخشی با مساحت ۴۰۰۰ متر مربع و زیربنای ۳۵۰۰ متر مربع در بلوار شهید چمران، خیابان ابیوردی یک واقع شده است که دارای ۹ کلاس درس ، سالن آمفی تئاتر با گنجایش ۸۵ نفر، سالنهای عملی-تئوری (الکتروتراپی، تمرین درمانی، هیدروتراپی، مولاژ) ، مرکز کامپیوتر ، کتابخانه و آزمایشگاه های صوت و تعادل می باشد .

 
سیر تحول و رشد دانشکده

به همت مسئولین دانشگاه و روسای محترم وقت ( دکتر محمد رضا علویان قوانینی و دکتر بهروز کاظمی ) در سال ۱۳۶۷ مدرسه عالی فیزیوتراپی از تشکیلات دانشکده پزشکی مجزا و به عنوان دانشکده توانبخشی بصورت مستقل فعالیت خود را ادامه داد. در سال ۱۳۶۹ مقطع کارشناسی ارشد فیزیوتراپی راه اندازی و شروع پذیرش دانشجو در این مقطع انجام پذیرفت .در سال ۱۳۸۰ دانشکده توانبخشی از محل ساختمان الحاقی بیمارستان شهید فقیهی به مکان فعلی خود در بلوار چمران – خیابان ابیوردی یک منتقل گردید . در سال ۱۳۸۵ پس از برگزاری اجلاس سران دانشکده های توانبخشی کل کشور در شیراز، دانشکده توانبخشی به دانشکده علوم توانبخشی تغییر نام داد و درمانگاه آموزشی-درمانی دانشکده توانبخشی با وسعت ۲۵۰ متر مربع از مهرماه همان سال با هدف گسترش فیلدهای آموزشی بالینی دانشجویان فیزیوتراپی راه اندازی گردید. دانشکده علوم توانبخشی در سال ۱۳۸۷ با تاسیس رشته های کاردرمانی و گفتار درمانی در مقطع کارشناسی ، رشته ارگونومی در مقطع کارشناسی ارشد و رشته فیزیوتراپی در مقطع دکتری ، فعالیت خود را گسترش داد . به منظور گسترش فضای آموزشی و کارگاهی مورد نیاز رشته های جدید و همچنین با توجه به افزایش چشمگیر تعداد دانشجویان از سال ۱۳۸۷ ، مساحت دانشکده به ۴۳۵۰ متر مربع و زیربنای ۵۲۷۵ متر مربع بسط داده شد . در راستای توسعه دانشکده، همزمان با دانشگاه های علوم پزشکی ایران و دانشگاه علوم پزشکی تهران برای اولین بار در سال ۱۳۸۸، رشته فیزیوتراپی ورزشی در مقطع کارشناسی ارشد راه اندازی گردید تا به تربیت نیروی تخصصی فیزیوتراپیست جهت درمان آسیب های ورزشی بپردازد . در سال ۱۳۹۶ نیز رشته های شنوایی شناسی و ارتوز و پروتز در مقطع کارشناسی به جمع رشته های این دانشکده اضافه گردید . نهایتا در سال ۱۴۰۰ دانشکده اقدام به پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد رشته گفتار درمانی نمود .


منابع و امکانات آموزشی
تعداد کامپیوترهای موجود در دانشکده ۱۱۵ عدد می باشد که ۱۰ عدد در مرکز کامپیوتر جهت استفاده دانشجویان در دسترس می باشد. همچنین واحد سمعی- بصری دانشکده مجهز به ۱۲ ویدئو پروژکتور، ۵ دستگاه اورهد، ۱ دستگاه دوربین عکاسی، ۱۹۵۰ اسلاید آموزشی، ۲ دستگاه اپک، ۱۱ پروژکتور اسلاید، ۱ دوربین فیلمبرداری و همچنین ۷۱ فیلم آموزشی می باشد.
   » ۹ کلاس جهت دانشجویان مقطع کارشناسی به مساحت ۶۸.۳۱۹ متر مربع
   » ۱ کلاس برای دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی به مساحت ۴۴.۳۳ متر مربع
   » ۱ مرکز کامپیوتر به مساحت ۴۲.۲۴ متر مربع
   » ۷ کارگاه آموزشی به مساحت ۰۱.۳۹۴ متر مربع
   » ۱ آزمایشگاه به مساحت ۲۱.۵۰ متر مربع
   » ۱ سالن تشریح به مساحت ۵۶.۱۶ متر مربع
   » ۱ سالن آمفی تئاتر به مساحت ۸۰.۹۴ متر مربع
 
کتابخانه
کتابخانه این دانشکده با نام استاد دکتر بهروز کاظمی دارای مساحت ۵۳.۱۷۲ متر مربع مساحت و بالغ بر ۷۶۹۴ جلد کتاب (انگلیسی و فارسی) است. مساحت کنونی کل کتابخانه ۲۰۵ متر مربع است که شامل سالن مطالعه نیز می باشد. منابع این کتابخانه تا پایان سال ۹۱ شامل ۹۸۲۹ نسخه کتاب، مجله، پایان نامه، لوح فشرده و کتاب الکترونیکی می باشد. این کتابخانه با سیستم بازو مجهز به دوربین های مدار بسته اداره می شود. منابع به دو روش LC و NLM طبقه بندی شده اند و از طریق نرم افزار کتابخانه ای کوها بصورت آنلاین در دسترس می باشند. (ELib.Sums.ac.ir)
دامنه موضوعی منابع و مدارک این کتابخانه بدین شرح می باشد:
   » فیزیوتراپی
   » کاردرمانی
   » گفتاردرمانی
   » فیزیوتراپی ورزشی
   » مدیریت توانبخشی
   » مذهبی
   » کامپیوتر
   » ادبیات داستانی
 
کلینیک، آزمایشگاه و تجهیزات
این دانشکده دارای یک کلینیک (مجهز به بخشهای مجزای کاردرمانی، گفتاردرمانی و فیزیوتراپی)، سالن تمرین درمانی، سالن الکتروتراپی، سالن اسپیلینت، اتاق مولاژ، مرکز تحقیقات علوم حرکتی و توانبخشی و آزمایشگاه بیومکانیک می باشد. این کلینیک با وسعت ۲۵۰ مترمربع از مهرماه سال ۱۳۸۵ با هدف گسترش فیلدهای آموزشی بالینی دانشجویان فیزیوتراپی راه اندازی گردیده و در حال حاضر علاوه بر خدمات درمانی در حوزه های فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتار درمانی، یکی از فعالترین فیلدهای آموزشی دانشجویان این دانشکده می باشد. از ابتدای سال ۹۳، شیفت عصر درمانگاه با حضور اساتید دانشکده در خدمت بیماران عزیز می باشد.
 
امکانات ورزشی
این دانشکده در مجاور اداره تربیت بدنی و سالن غدیر واقع گردیده است که البته امکان استفاده از سالنهای مربوطه برای این دانشکده مشابه سایر دانشکده ها بوده  و سالن غدیر جزیی از دانشکده علوم توانبخشی محسوب نمی شود.


موفقیتها و برجستگی های ویژه ملی و بین المللی

· برگزاری بیست وسومین کنگره بین المللی فیزیوتراپی برای اولین بار در شهر شیراز

· برگزاری ۹ دوره کنگره دانشجویی افق های نوین

· کنگره توانبخشی ضایعات نخاعی درخرداد ماه ۹۸

· برگزاری کنگره توانبخشی بیماران فلج مغزی در مهرماه ۹۹ (آنلاین)

· پذیرفته شدن دانشجویان در مقاطع تحصیلات تکمیلی با رتبه های برتر کشوری

· کسب چندین مورد افتخار عنوان "دانشجوی نمرنه کشوری و استانی در بین دانشجویان این دانشکده"