• 1400/02/22

کاردرمانی در نوزادان نارس

دوران بارداری به صورت طبیعی 9 ماه(بین 37تا40هفته) به طول می انجامد، اگر این مدت کمتر از 37 هفته باشد نوزاد به صورت نارس به دنیا می آید. حتی مواردی از تولد دیده شده است که نوزاد در سنین 7ماهگی بارداری( 28 هفته جنینی ) و کمتر از آن به دنیا آمده و به علت پیشرفت تکنولوژی و با کمک دستگاههای مجهز بخش مراقبتهای ویژه نوزادان زنده می مانند. مغز این نوزادان به شدت نارس پس از تولد برای تکامل و رشد طبیعی نیاز به شرایط خاص دارد. تمامی سیستم های مختلف حرکتی، حسی، ارتباطی و هوشیاری نوزادان به شدت متاثر از عملکرد مغز است و چون مغز نوزاد نارس نابالغ است ، عملکرد همه این سیستم ها به نوعی نسبت به نوزاد کامل و طبیعی متفاوت خواهد بود. و در مواردی امکان آسیبهای شدید مغزی ، خونریزی مغزی و ایجاد تشخیص های نورولوژیک نظیر فلج مغزی وجود دارد. بنابراین این نوزادان در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان به شدت نیازمند خدمات کاردرمانی جهت ایجاد تنظیمات محیطی از نظر نور، صدا، و دما می باشند. مداخلات حرکتی نظیر وضعیت دهی صحیح نوزاد به منظور جلوگیری از آسیبهای حرکتی بعدی ضروری است. تحقیقات نشان داده است درصد بالایی از این نوزادان طیف متنوعی از انواع اختلالات شناختی، حسی و حرکتی را بروز می دهند. که اوج بروز این اختلالات در سنین دبستان می باشد. از طرف دیگر شواهد علمی نشان داده است انجام به موقع مداخلات کاردرمانی و توانبخشی از همان زمان بستری شدن نوزادان در بخش مراقبتهای ویژه و آگاه سازی والدین راجع به ویژگی های منحصر به فرد رشدی نوزادان نارس نقش بسیار موثری بر نتایج تکاملی این نوزادان در سنین بالاتر دارد. بهتر است این مداخلات که در بخش مراقبتهای ویژه آغاز شده است، تا دوسالگی ادامه یابند بدین ترتیب نوزاد به بهترین نتایج تکاملی دست می یابد. کاردرمانگر وظیفه دارد خانواده را آموزش دهد که چگونه نوزاد نارس خود را جابجا کنند تا سیتم عصبی وی در آرامش کامل باشد. همچنین در رابطه با انواع رفتارهای نوزاد و پاسخ هایی که خانواده می تواند به این رفتارها دهد آموزش هایی ارائه میگردد. در موارد شدید تر که احتمال بیماری نورولوژیک مانند فلج مغزی و آسیب مغزی وجود داشته باشد مداخلات خاص کاردرمانی بر روی نوزاد انجام می شود تا از ایجاد بدشکلی های بعدی مفاصل و تاخیر ذهنی و حرکتی وی پیشگیری شود. بدین ترتیب دریافت به موقع خدمات مشاوره ای و مداخله کاردرمانی در این دسته از نوزادان امری حیاتی است.