• 1399/11/12

معرفی شاخص پنجگانه فرتوتی در سالمندان

در دوران سالمندی و با گذر سن به علت برخی تغییرات فیزیولوژیک در بدن فرد ممکن است تحت تأثیر عاملی تحت عنوان فرتوتی قرار بگیرد. در زیر مصادیق فرتوتی یا سستی در افراد سالمند که افراد بالای 60 سال محسوب می شوند آورده شده است. سالمندان محترم یا نزدیکان آنها لازم است در صورت مشاهده این تفاوت ها و مشاهده معیارهای زیر پیگیری های لازم را انجام دهند تا بعلت آسیب پذیر بودن فرد، اقدامات محافظتی بیشتر و مداخلات درمانی لازم برای وی انجام پذیرد. فرتوتی یا سستی در سالمندان با مشاهده معیارهای زیر قابل شناسایی است.
پنج فاکتور در زیر معرفی می شوند که معیارهای تشخیص سندروم فرتوتی هستند:
1- از دست دادن وزن: آیا در سال گذشته بیش از 5/4 کیلو گرم ناخواسته وزن کم شده است؟ اگر بله فرتوت برای معیار از دست دادن وزن است.
2- خستگی: شروع با 2 گویه سوالی صورت می پذیرد: الف: احساس بی ثمر بودن تمام تلاش ها. ب. بیان عدم توانایی در ادامه امور روزمره زندگی. پرسش در خصوص تناوب احساسات مذکور در طول هفته گذشته.
3- کاهش فعالیت بدنی: پرسش در مورد میزان توانایی در انجام اموری نظیر کارهای نشاط آور، باغبانی، شنا و ورزش های ایروبیک.
4- کاهش زمان پیاده روی.
5- کاهش قدرت چنگش دست.
فاکتورهای معرفی شده موثرترین عوامل در بررسی فرتوتی در سالمندان می باشند و پیگیری امور مربوط به توانبخشی برای افراد مد نظر ضروری است.