• 1400/08/09
دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز

سندرم سرخچه مادرزادی و اختلالات شنوایی (Congenital Rubella Syndrom)

سرخچه یکی از بیماری‌های عفونی ویروسی است که از طریق جفت به جنین منتقل می شود. بیشترین خطر ابتلا به سرخچه مادرزادی هنگام در معرض بیماری قرار گرفتن در سه ماهه اول دوران جنینی است.

هرچند این دوره خطر می تواند تا هفته شانزدهم نیز ادامه پیدا کند. در صورت ابتلاء خانم باردار غیر مصون، جنین به سندرم سرخچه مبتلا شده و طیف وسیعی از نقایص مادرزادی شامل بیماری‌های قلبی، اختلالات شنوایی، بینایی و عقب ماندگی ذهنی در وی ایجاد می شود.
علاوه بر موارد فوق، اختلالات کلیوی، رشدی و هوش نیز در این افراد گزارش شده است. تظاهرات این سندرم ممکن است گذرا (مثل پورپورا) یا دائمی (مثل کم شنوایی، اختلالات قلبی، بینایی و ...)‌ یا گاها بصورت علائم دیررس (مثل دیابت ملیتوس) باشند.

افت شنوایی حسی عصبی یکی از محتمل ترین عوارض ممکن در سرخچه مادرزادی می باشد که بروز آن در صورت ابتلا به این بیماری در سه ماهه اول، 50 درصد و در سه ماهه دوم و سوم 20 درصد می باشد.

این افت شنوایی بصورت دوطرفه و شدت آن در حد شدید تا عمیق است (شکل ادیوگرام می تواند مسطح، شیب دار و یا به شکل افت در فرکانس های میانی باشد).
این امر ضرورت غربالگری (اسکرینینگ) شنوایی نوزادان را در هنگام تولد توسط شنوایی شناسان خاطر نشان می نماید.