فصل اول - تعاریف وکلیات
فصل دوم - استخدام (ورود به خدمت)
فصل سوم - جبران خدمت
فصل چهارم - ارزیابی عملکرد
فصل پنجم - توانمند سازی کارمندان
فصل ششم - امور رفاهی، بیمه و مرخصی ها
فصل هفتم - تکالیف و مقررات انضباطی
فصل هشتم - پایان خدمت و مقررات مختلف
فصل اول - تعاریف و کلیات
ماده ۱: اصطلاحاتی که در این آیین نامه به کار رفته است دارای تعاریف زیر می باشد:
۱-۱- دانشگاه: منظور از دانشگاه در این آئین نامه و پیوستهای آن دانشگاه علوم پزشکی شیراز و موسسات وابسته می باشد.
۱-۲- استخدام: عبارت است از پذیرفتن شخص حقیقی به خدمت در دانشگاه برای تصدی یکی از پستهای سازمانی دانشگاه.
۱-۳- مستخدم رسمی: کسی است که به موجب حکم رسمی در یکی از گروه های جداول حقوق موضوع ماده ۲۱ این آیین نامه برای تصدی یکی از پستهای ثابت سازمانی دانشگاه استخدام شده باشد.
۱-۴- مستخدم پیمانی: کسی است که به موجب قرارداد به طور موقت برای مدت معین و کار مشخص در دانشگاه استخدام شده باشد.
۱-۵- خدمت: عبارت است از اشتغال به کاری که مستخدم به موجب حکم یا قرارداد مکلف به انجام آن می گردد.
۱-۶- شغل: عبارت است از مجموعه وظایف و مسؤولیت های مرتبط و مستمر مشخصی که از سوی دانشگاه به عنوان کار واحد شناخته می شود و توسط یک نفر انجام می شود.
۱-۷- پست ثابت سازمانی: محلی است در تشکیلات و ساختار دانشگاه که به طور مستمر برای یک شغل و ارجاع آن به یک مستخدم اعم از اینکه دارای متصدی یا بدون متصدی باشد،در نظر گرفته می شود.
۱-۸- پست موقت سازمانی: پستهایی که جنبه استمرار ندارند به عنوان پست موقت شناخته می شوند و استخدام افراد به طور رسمی برای تصدی این پست ها ممنوع است.
۱-۹- کارمندان: به کارکنان غیر هیأت علمی اطلاق می شود که به موجب حکم صادره و یا قرارداد منعقده به صورت رسمی و یا پیمانی در دانشگاه خدمت می نمایند و به لحاظ ارتباط اختصار کارمند نامیده می شوند.
۱-۱۰- حکم: عبارت است از دستور کتبی مقامات صلاحیت دار دانشگاه به کارمندان در چارچوب ضوابط و مقررات مربوط.
۱-۱۱- قرارداد: عبارت است از توافقنامه کتبی که به امضاء داوطلب استخدام و دانشگاه می رسد و کارمند به موجب آن در ازاء دریافت حقوق یا حق الزحمه برای مدت مندرج در قرارداد، کاری را انجام می دهد.
۱-۱۲- حقوق یا دستمزد: عبارت است از مبلغی که بر اساس سطح شغل، اهمیت وظایف، تحصیلات و سابقه خدمت در ازاء انجام کار در چارچوب ضوابط مقرر در فصل چهارم این آیین نامه به کارمند تعلق می گیرد.
۱-۱۳- فوق العاده و مزایا: عبارت است از وجوهی که به موجب مفاد این آیین نامه به طور مستمر و یا غیر مستمر علاوه بر حقوق به کارمند پرداخت می گردد، از قبیل فوق العاده مأموریت، فوق العاده شغل، فوق العاده بدی آب و هوا، فوق العاده محرومیت از تسهیلات زندگی، فوق العاده محل خدمت، فوق العاده سختی کار، فوق العاده نوبت کاری، فوق العاده معاضدت حقوقی و فوق العاده اضافه کاری و......
۱-۱۴- انتصاب: عبارت است از گماردن کارمند به یکی از پستهای سازمانی بر اساس شرایط احراز شغل
۱-۱۵- طبقه شغلی: عبارت است از یک یا چند پست که از نظر وظایف، مسؤولیتها و دشواری کار با یکدیگر مشابه باشند به نحوی که:
الف- به همه آنها بتوان عنوان واحدی داد.
ب- شرایط احراز و تصدی همه آنها از نظر معلومات،مهارت،تحصیلات و تجربه یکسان باشد.
ج- هنگام استخدام و انتخاب کارمند برای تصدی همه آنها بتوان یک نوع تست یا آزمون به کار برد.
د- از لحاظ ارزش بتوان برای همه آنها حقوق یکسان در نظر گرفت و همه آنها را به گروه حقوقی واحدی تخصیص داد.
۱-۱۶- رشته شغلی: عبارت است از یک یا چند طبقه شغلی که از لحاظ نوع کار یکسان و مشابه محسوب می شوند، اما از نظر ارزش و اهمیت و صعوبت انجام کار دارای سطوح و مراتب مختلف می باشند.
۱-۱۷- رسته: مجموعه رشته های مشاغلی است که از لحاظ فعالیت و نوع کار و حرفه وابستگی نزدیک دارند مانند رسته آموزشی، فرهنگی، پژوهشی و امور اجتماعی.
۱-۱۸- گروه: مشخص کننده سطوح مختلف طبقات شغلی است که حداقل و حداکثر حقوق طبقات شغلی مربوط را تعیین می نماید.
۱-۱۹- طبقه بندی مشاغل: اصطلاحی است که برای یک نظام متحد الشکل در زمینه طبقه بندی پستهای سازمانی در دانشگاه به کار می رود و شامل مشخصات طبقات شغلی و همچنین مقررات و دستور العمل ها و آیین نامه اجرایی مربوط به آن می باشد.
۱-۲۰- ارزشیابی مشاغل: عبارت است از سنجش درجه اهمیت و ارزش یک طبقه شغلی در مقام مقایسه با طبقات شغلی دیگر به منظور تعیین موقعیت نسبی طبقات شغلی در طرح طبقه بندی مشاغل و همچنین تخصیص آنها به گروههای جدول حقوق.
۱-۲۱- شغل جدید: عبارت است از شغلی که به فهرست طبقات شغلی مصوب افزوده می شود.
شغل جدید ممکن است از ادغام دو یا چند طبقه شغلی موجود و یا بر اثر ایجاد پستهای سازمانی جدید ایجاد شود که وظایف و مسؤولیتهای آنها منطبق با شرح طبقات مصوب نیست و در نتیجه تخصیص آنها ایجاد شغل جدید را ایجاب می کند، به وجود آید.
۱-۲۲- حذف شغل: عبارت است از حذف یکی از طبقات شغلی مصوب به دلیل حذف یا از بین رفتن وظایف و پستهای طبقه مزبور.
۱-۲۳- ارتقاء گروه: عبارت است از انتصاب کارمند و گماردن وی به پست یا شغل مستمری که طبقه شغلی آن در گروه بالاتر به دلیل کسب تجربه و یا اخذ مدرک مقطع تحصیلی جدید و یا به صورت تشویقی قرار دارد.
۱-۲۴- تنزل گروه: عبارت است از تغییر شغل کارمند و گماردن وی به شغلی که در گروه پایین تر قرار دارد.
۱-۲۵- شرح طبقه شغلی: عبارت است از شرح مکتوب و مدونی که حاوی مشخصات اصلی و اساسی شغل می باشد. هر شرح طبقه شغلی حاوی عنوان طبقه، شماره تشخیص، تاریخ تصویب، تعریف، نمونه وظایف و مسؤولیتها و شرایط احراز شغل می باشد.
۱-۲۶- شغل تخصصی: شغلی است که تصدی آن به اعتبار ماهیت وظایف و هدفهای دانشگاه ماهیتاً مستلزم انجام مطالعات و بررسی های مستمر علمی و تخصصی است و علاوه بر داشتن تحصیلات لیسانس و بالاتر در یک رشته تخصصی مستلزم داشتن تجارب ممتد و کسب مهارت کامل در آن رشته می باشد.
۱-۲۷- شرح وظایف پست سازمانی: عبارت است از شرح مدونی که وظایف و مسؤولیتها و اختیارات شاغل را روشن می سازد و رابطه سازمانی کارمند را با سرپرست و کارمندان تحت نظارت وی مشخص می نماید.
۱-۲۸- انتقال: عبارت است از تغییر محل خدمت از دانشگاه یا مؤسسات تابعه به وزارتخانه ها، سایر دانشگاهها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی، مؤسسات و سازمانها یا شرکت های دولتی و بالعکس با رعایت مقررات و موافقت دانشگاه و سازمان ذیربط.
۱-۲۹- مأموریت: عبارت است از:
الف- محول نمودن شغل یا وظیفه ای موقت با حفظ پست سازمانی برای مدت معین که ممکن است خارج از محل جغرافیایی خدمت باشد.
ب- اعزام کارمند به طور موقت به سایر سازمانهای دولتی.
ج- اعزام کارمند برای گذراندن دوره آموزشی یا کار آموزی در داخل یا خارج از کشور.
۱-۳۰- استعفاء: عبارت است از قطع رابطه استخدامی با دانشگاه بنا به درخواست کارمند و موافقت دانشگاه.
۱-۳۱- بازنشستگی: عبارت است از خاتمه خدمت در دانشگاه که به موجب حکم رسمی و با توجه به مقررات صندوق بازنشستگی مربوطه صورت می گیرد.
۱-۳۲- از کارافتادگی: وضعیت کارمندانی است که به موجب مقررات سازمان بازنشستگی یا سازمان تأمین اجتماعی قادر به انجام کار نبوده و از مستمری از کار افتادگی استفاده می نمایند.
۱-۳۳- تعلیق: عبارت است از بر کناری کارمند برای مدت معین، برابر مقررات مربوطه.
۱-۳۴- شرایط احراز: عبارت است از حداقل خصوصیات و توانایی های لازم اعم از تحصیلات، مهار تها،تجربه و دوره های آموزشی مورد نیاز که برای انجام وظایف و قبول مسئولیت های یک شغل لازم است.
۱-۳۵- دوره آموزشی: محتوی آموزش مشخص و معینی که به منظور ایجاد مهارت، افزایش دانش و تغییرنگرش در مدت معلوم به فراگیران انتقال داده می شود.
۱-۳۶- تشکیلات تفصیلی: به مجموعه پستهای سازمانی متشکل از تعداد، نوع و سطح پستهای سازمانی دانشگاه و واحدهای تابعه اطلاق می گردد.
۱-۳۷- بانک پستی: مجموعه ای از پستهای بلاتصدی ذخیره شده است که برای تامین پستهای مورد نیاز واحدهای جدید یا توسعه یافته دانشگاه بکار می رود
فصل دوم - استخدام (ورود به خدمت)
ماده ۲: استخدام در دانشگاه براساس نیاز سازمانی و پیشنهاد و موافقت بالاترین مقام دانشگاه، پس از اخذ مجوز از هیأت امنا، در چارچوب سهمیه های استخدامی ابلاغی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، از طریق آزمون کتبی و مصاحبه و با توجه به اصل شایستگی انجام می شود.
ماده ۳: داوطلبان استخدام باید حائز شرایط زیر باشند:
۳-۱- متدین بودن به دین مبین اسلام و یا یکی از ادیان پذیرفته شده دراصل سیزده قانون اساسی
۳-۲- تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران
۳-۳- عدم عضویت در گروهک های الحادی و ضد انقلاب.
۳-۴- داشتن حداقل ۱۸ سال تمام و حد اکثر ۳۵ سال سن؛ برای مشاغل تخصصی مورد نیاز دانشگاه حداکثر سن به تشخیص هیات اجرایی این آئین نامه (موضوع ماده ۴) پس از تایید رئیس دانشگاه تا ۴۰ سال قابل افزایش است و در موارد ویژه رئیس دانشگاه می تواند مجوز جذب افراد بالای ۴۰ سال را به صورت موردی از هیأت امنا درخواست نماید.
۳-۵- داشتن حداقل مدرک تحصیلی لیسانس (کارشناسی) و برای مشاغل تخصصی شامل گروه های............ فوق دیپلم (کاردانی).
۳-۶- نداشتن سوءپیشینه مؤثر کیفری.
۳-۷- عدم محکومیت به فساد عقیده و معتاد نبودن به استعمال افیون.
۳-۸- تندرستی و توانایی کامل جسمی و روانی برای انجام کاری که استخدام می شوند.
۳-۹- انجام خدمت زیر پرچم یا معافیت دائم قانونی در صورت مشمول بودن.
۳-۱۰- دارا بودن شرایط احرازشغل(تحصیل، تجربه و سایر شرایط مورد نیاز ).
۳-۱۱- موفقیت در مراحل پذیرش (آزمون، مصاحبه، گزینش، کار آموزی، دوره آزمایشی، و...).
ماده ۴:حدود اختیارات و نحوه انجام وظیفه و ترکیب هیأت اجرائی آئین نامه اداری و استخدامی کارکنان به موجب دستورالعملی که به تصویب هیأت امناء دانشگاه خواهد رسید تعیین می گردد.
ماده ۵: استخدام در دانشـگاه به دو صـورت انجام می پذیرد:
الف- استخدام ثابت یا رسمی (تمام وقت و با حکم مقام ذیصلاح)
ب- استخدام موقت یا پیمانی (تمام وقت به مدت محدود با عقد قرارداد).
تبصره: درمورد استخدام پیمانی شرط حداکثر سن برای شروع همکاری وجود نداشته و حداکثر سن برای ادامه همکاری ۶۵ سال تمام می باشد.
ماده ۶: مفاد آگهی استخدام دردانشگاه توسط هیئت رئیسه دانشگاه تصویب و به اجرا گذاشته می شود.
ماده ۷: کسانی که در آزمون استخدام رسمی پذیرفته شده اند یک دوره آزمایشی را طی خواهند کرد و در طی دوره مذکور در حکم کارمند رسمی می باشند. حقوق و مزایا و هزینه های کارمند آزمایشی طبق مقررات مربوط به کارمندان رسمی تعیین و پرداخت می گردد.
ماده ۸: دانشگاه در طول دوره آزمایشی رفتارهای شغلی و عملکرد کارمندان را مورد ارزیابی قرار می دهد و چنانچه در طول دوره آزمایشی و یا در خاتمه آن کارآیی و شایستگی فرد مورد تأیید قرار نگیرد، به خدمت وی خاتمه داده خواهد شد و دانشگاه به استثنای پرداخت حقوق دوره آزمایشی و وجوه مرخصی متعلقه هیچگونه تعهدی نسبت به وی نخواهد داشت. چنانچه کارمند رابطه شغلی را قطع نماید، فقط مستحق دریافت حقوق مدت انجام کار خواهد بود.
تبصره: حقوق دوره آزمایشی مطابق ضوابط مقرر در این آیین نامه تعیین و پرداخت می شود و این مدت از هر لحاظ جزو سابقه خدمت محسوب می گردد.
ماده ۹: دانشگاه می تواند برای انجام پروژه های تخصصی خود از خدمات افراد برای کار مشخص در مدت معین و محدود با تنظیم قرارداد و بدون ایجاد تعهد استخدامی استفاده نماید، این گونه افراد تابع مفاد مندرج در قرارداد منعقده خواهند بود و در پایان مدت قرارداد، دانشگاه هیچگونه تعهدی جز آنچه در قرارداد قید گردیده است نخواهد داشت.
ماده ۱۰: اعاده به خدمت کارمندان مستعفی فقط برای یکبار به شرط داشتن مجوز استخدام و نیاز سازمـانی، و عدم تجاوز سن آنان از ۴۰ سال به پیشنهاد هیات اجرایی آیین نامه اداری و استخدامی کارکنان و تأیید و موافقت بالاترین مقام دانشگاه بلا مانع می باشد.
ماده ۱۱: دانشگاه می تواند در موارد خاص بر اساس دستورالعملی که توسط معاونت توسعه مدیریت و منابع تهیه و به تصویب هیات امناء می رسد نسبت به تبدیل وضعیت کارمندان از استخدام پیمانی به رسمی اقدام نماید.
دانشگاه مکلف است ۲% ظرفیت مجوزهای استخدامی خود را از بین مشمولین آئین نامه جذب و نگهداری نیروی انسانی نخبه موضوع تصویب نامه شماره ۱۷۸۱۴ ت ۳۰۹۸۷ ه مورخ ۱۳۸۳/۱۲/۰۷ هیئت وزیران پس از احراز شرایط عمومی گزینش استخدام نماید.
فصل سوم - جبران خدمت
ماده ۱۲: نظام جبران خدمت کارمندان دولت به کارکنان دانشگاه تسری می یابد. دستورالعمل نحوه اجرایی قانون مزبور در دانشگاه و طرح طبقه بندی مشاغل کارمندان توسط دانشگاه تهیه و به تصویب هیات امناء می رسد.